Çocuk Ergen Bilişsel Davranışçı Terapisi

Anne ve Baba Eğitimleri
24 Ekim 2019
Çocuk Ergen Kabul ve Kararlılık Terapisi
24 Ekim 2019

Çocuk Ergen Bilişsel Davranışçı Terapisi

Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)kısa süresi (yaklaşık 12 ile 16 hafta, nadiren 6 aya kadar) ve etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış bir terapi yöntemidir. BDT’nin amacı, olumsuz düşünceleri ve uygun olmayan davranışların yerine, gerçekte olan durum ve düşüncelerin ortaya çıkartılmasıdır.

Örneğin; başarısızlık kaygısı olan bir çocuğunuz var ise; olumsuz düşüncelerle size dönüyorsa “ben yapamıyorum”, “çalışsam da olmayacak”, “ben yeterli değilim”, “herkes benim yapamadığımı düşünecek” gibi cümleler kuruyorsa, ardından bu düşüncelerin yol açtığı; “ben okula gitmeyeceğim”, “bugün kendimi kötü hissediyorum, okula gidemeyeceğim” gibi davranışlar sergiliyorsa BDT yöntemi çocuğunuzun bu durumdan çıkarmaya yardımcı olmaktadır.

BDT, işlev kaybı ve sıkıntılara yol açan etkenlerin atlatılmasını sağlar; obsesif kompülsif bozukluklarda, rutin davranışlar ve onaylamalar, kaygı bozukluklarında stres ve kaçınmalar, agresif belirtiler ve depresyon belirtilerinde bulunan semptomları azaltma yönünde ilerler.

Çocuk ve Ergenlerde BDT’nin Uygulanması

Çocuklarda, gelişim sürecini göz önünde bulundurarak ve çocuğun seviyesine inerek (resim çizimleri veya oyun kurarak) terapötik teknikler uygulanabilmektedir. Genel olarak, BDT uygulaması çocukların ve ergenlerin yaşlarının getirdiği durum, ihtiyaç ve hassasiyetlerine göre şekil alabilmektedir ve en gerekli çözümleri sunmaktadır.

Merkezimizde BDT kimlere uygulanır?

5 ila 17 yaş arasında olan çocuk ve ergenlerde, fobi, panik bozukluğu, anksiyete bozukluğu, OKB, depresyon, altına kaçırma, oyun ve internet bağımlılığı olan çocuklarda BDT uygulanmaktadır.

Çocuk ve ergenlerde BDT’nin etkisi, bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Özellikle anksiyete, depresyon, OKB ve post-travmatik durumlarda etkin ve kalıcı olduğu görülmüştür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir